Tandläkare i Uppsala

Uppsala är i dag Sveriges fjärde största tätort, det är också en populär universitetsstad med ett stort universitetssjukhus. Tandvården i Uppsala är också utbredd och här finns både statliga och privata tandvårdsaktörer. Folktandvården finns på flera ställen i Uppsala, exempelvis på Vretgränd och Prästgatan. Det finns även flera privata aktörer att välja bland i centrala Uppsala.

Om du är i behov av akut hjälp, vill gå på din årliga basundersökning, funderar på estetisk tandvård eller mer komplicerad specialisttandvård finns det flera tandvårdskedjor och tandläkare att välja bland.
En vanlig tandläkarundersökning tar mellan 20 och 40 minuter och innefattar en genomgång av tand- och munhälsan. I undersökningen tas röntgenbilder för att upptäcka eventuella problem som inte kan upptäckas med blotta ögat. Att regelbundet gå till tandläkaren är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa. Ju tidigare hål i tänderna eller exempelvis tandlossning kan upptäckas desto enklare är det att behandla.

Tandvårdsbidrag

I de flesta regioner i Sverige är tandvården avgiftsfri till och med året du fyller 23 år. Från det år du fyller 24 börjar det statliga tandvårdsstödet att gälla. Bidraget är på 300 eller 600 kronor beroende på hur gammal du är. Detta är inte ett bidrag som du behöver ansöka om och du får heller inga pengar hemskickade. Summan dras av när du ska betala för ditt tandvårdsbesök och kliniken får sedan ersättning från Försäkringskassan.

Mellan 24 och 29 år får du 600 kronor i årligt tandvårdsbidrag. Från det år du fyller 30 och fram till dess att du fyller 64 år ligger bidraget på 300 kronor. Från det att du fyller 65 år ökar bidraget igen till 600 kronor. Varje år får du ett nytt tandvårdsbidrag. Bidraget kan sparas från ett år så att du kan använda två bidrag vid samma tillfälle, men det kan inte sparas längre än så.  Har du funderingar kring tandvårdsbidraget är det bäst att fråga din tandläkare.